lauantai 10. helmikuuta 2018

Viime viikkojen ja tulevien to do -listaa

Siitä onkin vierähtänyt jo muutama viikko, kun viimeksi kirjoitin blogiin. Alkuvuosi on museolla aina hektistä aikaa, kun on tehtävä monenlaisia paperitöitä ja tilastoja eri tahoille, ja dead-linet paukkuvat tammi-helmikuun vaihteessa...

Olen siis laskenut museotilastoja tilinpäätöstietoihin - vuosi 2017 palautti taidemuseon kävijämäärän pienen notkahduksen jälkeen entisiin yli 2000 kävijän lukemiin (2069). Kävijöistä peräti 125 oli Museokorttikävijöitä.
Näin Museokortilla kävijöiden määrä lähes tuplaantui verrattuna vuoteen 2016. Hienoa! Näyttelyt olivat avoinna kävijöille 170 päivänä ja avoinnaolotunteja kertyi 690.  

Tilastojen kokoamisen rinnalla on rakennettu vuoden ensimmäinen vaihtuva näyttely ja otettu vastaan muutama opiskelija- ja koululaisryhmä sekä näyttelyyn liittyvään hathajoogakurssiin osallistuvia joogan harrastajia. Torstaisin on jatkettu taiteen lukupiiriä, jossa on luettu ääneen Kati Tervon romaania Iltalaulaja.  

Museoiden toimintakulttuuri on tullut murrokseen, ja museoiden on suuntauduttava ulospäin;  yhteisöllisyys ja toiminnallisuus ovat päivän sanat. Joogakurssin ja taiteen lukupiirin lisäksi olemme järjestäneet piha-alueen asvaltilla lapsiperheille kaksi katuliitutapahtumaa, joista heinäkuinen oli omistettu Helene Schjerfbeckille ja hänen taiteelleen. Kesäkuussa Duo Detritus esitti renessanssiajan luuttulauluja ja suomalaisia kansanlauluja pienimuotoisena kesäkonserttina museon auditoriossa.

Vuoden 2017 viime metreillä Äänekosken taidemuseon päivitetty kokoelmapoliittinen ohjelma esiteltiin vapaa-aikalautakunnassa, jossa se hyväksyttiin taidemuseon agendaksi seuraavalle viisivuotiskaudelle. Ohjelma tuli päivitettäväksi Museoviraston antaman uuden ohjeistuksen myötä ja hyvä niin, sillä päivityksen yhteydessä moni asia selkeni, mikä tulee jatkossa helpottamaan kokoelmien hoitoa.

Eri juttu sitä vastoin onkin se, että kokoelmanhallintajärjestelmää itsessään ollaan uudistamassa yhteismitalliseksi keskisuomalaisten museoiden kanssa. Projekti on aikaa vievä ja vaativa mutta tärkeä ja tarpeellinen. Kevättalvesta 2017 alkaen on tavattu palavereissa ja osallistuttu webinaarien kautta koulutuksiin. Uuteen järjestelmään siirtyminen ei ole yksinkertaista eikä helppoa. Nyt olemme tutustuneet vasta tarjolla oleviin järjestelmiin ja aloittelemassa yhden varteenotettavan järjestelmän testausta. Kiire tässä kuitenkin tulee, sillä testausympäristö on auki vain helmikuun lopulle, ja meidän pitäisi kokeilla eri aineistotyyppien syöttöä, liitteiden ja linkitysten tekoa sekä järjestelmän hakutoimintoja.

Lisänsä tähän kaikkeen museotoimen omaan pyöritykseen on vielä tuonut kaupungin uuden sähköisen palautejärjestelmän opettelu ja sisäistäminen. Verkkosivuilla näet avautui viime torstaina (8.2.) kuntalaisille mahdollisuus antaa suoraa palautetta palveluista, toiminnasta ja päätöksenteosta. Nyt siis palautetta meille - ruusuja ja/tai risuja :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti