tiistai 30. toukokuuta 2017

Kesä 2017 taidemuseolla Enkelit kanssamme - piispa Arsenin maalauksia

Äänekosken taidemuseolla 6.6. - 3.9.2017, avoinna ti-pe 12-18 ja la-su 12-16,      suljettu 23.-24.6.


Teoskuva Tarja Lanu, juliste Veera Ruuth, 2017


Äänekosken taidemuseon kesän 2017 näyttely Enkelit kanssamme koostuu piispa Arsenin viimeisen vuosikymmenen aikana sekatekniikalla toteuttamista maalauksista. Teosten aiheina ovat taivaalliset suojelijat, ruumiittomat enkelit ja maailmaan tullut Jumalan Poika - Kristus. Vaikka aiheisto on suppea, se pureutuu kristinuskon ytimeen. Ihmiseksi tullut Jumala - Kristus - mahdollisti näkymättömän Jumalan kuvaamisen näkyvässä muodossa ja poisti vanhatestamentillisen kuvakiellon.


Enkelien hierarkia on monimuotoinen ja Äänekosken taidemuseon kesän 2017 näyttelyssä on esillä ruumiillisen muodon saaneita Jumalan lähettiläitä - sanansaattajia, ilosanoman tuojia ja suojelijoita. Piispa Arsenin teoksissa itä ja länsi kohtaavat, sillä teoksen syntyä on inspiroinut sekä Rooman että Itä-Rooman kristillisen taiteen vuosituhantinen perintö.


Piispa Arseni on toiminut Karjalan hiippakunnan apulaispiispana vuodesta 2005 lähtien. Koulutukseltaan hän on teologian lisensiaatti ja tekee parhaillaan väitöskirjaa Jyväskylän yliopiston taidehistorian laitokselle aiheenaan neljä valamolaista Jumalanäidin ikonia vallan uudelleen määrittelyn välineinä. Piispa Arseni tunnetaan kirkollisen työnsä lisäksi ikonimaalarina, kuvataiteilijana ja tietokirjailijana. Häneltä on ilmestynyt mm. Ikonikirja (1995), Tuokiokuvia Valamosta (2000), Ikoneja kansalle. Venäläisiä painokuvaikoneja suomalaisista kokoelmista (2008) ja Pääsiäismuna - Ylösnousemuksen symboli (2010).


Lähde: Piispa Arsenin mediatiedote 18.5.2017



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti