tiistai 30. toukokuuta 2017

Luuttulaulukonsertti Äänekosken taidemuseolla 10.6.2017

Äänekosken taidemuseolla (Kuhnamontie 1, 44100 Äänekoski) la 10.6. 2017 klo 14.00 luuttulaulukonsertti Soisin päivät soitettavan - renessanssiajan luuttulauluja ja suomalaisia kansanlauluja. Esiintyjänä Detritus - Milla Mäkinen, laulu ja Kaisamaija Uljas, renessanssiluuttu. Liput 5 €, tervetuloa! Konsertin kesto vajaa tunti.


Konserttiohjelma on läpileikkaus ja "tutustumispaketti" renessanssiluuttulauluohjelmistoon, mitä Suomessa kuullaan verraten vähän. Italia, Ranska ja Englanti ovat tärkeimmät luuttulaulukonseptin kotimaat, ja kunkin maan musiikki on varsin omanlaistaan. Konsertti muodostuu kolmesta kokonaisuudesta, joista kukin koostuu yhden luuttulaulumaan lauluista ja niiden kanssa sekä tekstillä että musiikillisesti kommunikoivista suomalaisista kansanlauluista. Yhdistämällä tuttuja kansanlauluja luuttulauluohjelmistoon ja käyttämällä sovituksissa kunkin lähdemaan musiikkityylille tyypillisiä piirteitä saadaan aikaan kiinnostavaa peilaamista ajallisesti ja maantieteellisesti kaukaisten laulutyylien välille.


Musiikin ajattomuuden ja puhuttelevuuden tutkiminen on kiinnostavaa sekä muusikoille että yleisölle aikaisemmasta perehtyneisyydestä riippumatta. Renessanssilaulufaneille peilaaminen kansanmusiikkiin avaa uusia ulottuvuuksia vanhaan musiikkiin, ja samaa tapahtuu myös toisin päin - suomalaisista kansanlauluista ja Kalevala-laulannasta tuttu kahdeksantavuinen laskeva säemuoto löytyy myös 1400-1500 -lukujen italialaisista frottoloista.


Kansanlaulujen soittaminen luutulla on monella tapaa autenttista: suomalainen kansanmusiikki pohjautuu Kalevala-laulantaan, joka on trubaduurikulttuurin suomalainen vastine. Muodoltaan sekä kansanlaulut että luuttulaulut ovat yleensä säkeistölauluja, ja instrumenttina luuttu on vanhastaan kansansoitin, 1500-luvulla englantilaisissa parturiliikkeissä oli monesti luuttuja, joita soittamalla asiakkaat saattoivat viihdyttää itseään ja toisiaan vuoroaan odotellessaan.
Tavoitteena on paitsi tarjota uusille yleisöryhmille matalan kynnyksen sisäänpääsy vanhan musiikin maailmaan, myös madaltaa niin sanotun korkeakulttuurin ja kansanmusiikin välisiä rajoja. Luuttulaulut ovat ennen kaikkea tarinoita, joiden aiheet ammentavat samoista runsaudensarvista kuin kansanmusiikki.


Lähde: Kaisamaija Uljas, tiedote


Halutessasi tutustu ja kuuntele: https://www.youtube.com/watch?v=8wfVHHwJmGc

Edit 10.6. klo 19:20/ Ihan älyttömän hieno kokemus kuulla ja kuunnella luuttumusiikkia suomalaisiin kansanlauluihin peilattuna. Kiitos Detritus-duolle upean konsertin tarjoamisesta Äänekosken taidemuseolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti