torstai 28. maaliskuuta 2019

Pisankat ja pyhät kuvat

Pisankat ja pyhät kuvat -näyttely avoinna 27.3.-28.4.2019 ti-to 12-15 sekä su 12-16.
HUOM! Näyttely on avoinna myös pääsiäissunnuntaina 21.4. klo 12-16!!
Näyttely on pääsymaksullinen. Tervetuloa! 
Sirpa Hasan "tipilinnut" vas. Vieno, Unelma, Kaiho ja Tuisku, sekatekniikka/pisanka, 2019. Kuva Marjo Ahola.

Äänekosken taidemuseolla avautui eilen keskiviikkona 27.3. jälleen kevät/pääsiäisnäyttely, jo seitsemännen kerran, ja millä ilolla ja riemulla :) Sirpa Hasa on uskaltautunut ottamaan neulan ja lankaa hyppysiinsä ja kursinut kokoon lystikkäitä ja värikkäitä mielikuvituksen tuottamia tipilintuja. Linnut saivat hauskat nimensä (Vieno, Unelma, Kaiho ja Tuisku) tiistaina, kun ne asettuivat seinälle omintakeiseen riviin odottamaan näyttelyvieraita.
                                                                                                                                                                
Sirpa Hasa, Munaliisa, sekatekniikka/pisanka 2019.
Kuva Marjo Ahola.


Sirpa Hasan luoma Munaliisa on muotoiltu suurimmaksi osaksi kanaverkosta, päällystetty ensin lakanalla, sitten sanomalehden sivuilla ja liisteröity kerroksittain kanaverkon pintaan. Leidin vannehame on värjätty akryylimaalein ja koristeluun on käytetty krakelointia, jossa maalipinta saadaan kuivuessaan kutistumaan ja pinta näin halkeilemaan. Munaliisan pukua koristaa monen monta pisanka-tekniikalla koristeltua munaa, jotka on värjätty sävy sävyyn aniliinilla ja turkoosilla. Hasan leikkimielinen veistos saattaa hyvinkin peilata Leonardo da Vincin kuuluisaa Mona Lisaa  (https://fi.wikipedia.org/wiki/Mona_Lisa).


Rauhallisesti ja rukoillen valmistettu käsityö pyhittyy ja on pyhitykseksi sitä käyttävälle ihmiselle. Jos ihminen on hermostunut, suuttuu tai kiroilee, ei hänen työllään ole siunausta. Mutta jos hän hyräilee kirkkolauluja, lausuu rukousta, hänen työnsä pyhittyy. Jos toimitte hitaasti ja teette työtä ruokoillen, pyhitytte jatkuvasti ja kaikki muukin pyhittyy. --- Hiljaisuus on suuri asia. Vaikka joku ei rukoilisikaan, niin hiljaisuus on jo salaista rukousta. (Isä Paisios)


Valamon Jumalanäiti-ikonit, Koskelan ikonimaalarit. Kuva Marjo Ahola.
Pelkistettynä ikoni on Jumalan ja ihmisen välisen yhteyden merkki, todistus ja välikappale. Tämä yhteys perustuu ilosanomaan eli evankeliumiin Jeesuksesta Kristuksesta.

Koskelan ikonimaalareiden ikonit taidemuseon näyttelytilassa 2019.
Kuva Marjo Ahola.


Päivi Pulli on tällä kertaa perehtynyt enemmälti pääsiäisen ajan teemoihin ja koostanut niistä hillittyjä teoskokonaisuuksia, joissa perinteinen punainen pääsiäismuna symboloi ylösnousemusta. Pulli on yhdistänyt teoksiinsa kuitenkin rohkeasti myös trendikästä bling-blingiä.



Päivi Pulli, Pääsiäisenkeli,
sekatekniikka, 2019.
Kuva Marjo Ahola.
Päivi Pulli, Ylösnousemus,
sekatekniikka, pisanka, 2019.
Kuva Marjo Ahola.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti