sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Museot hyviä sijoituskohteita

Suomen museoliitto selvitti viime vuonna yhteistyössä Vaasan yliopiston kanssa museoiden taloudellisia vaikutuksia. Tutkimuksen tarkoituksena oli tuottaa tietoa museokävijöiden rahankäytöstä itse museoissa ja museokäyntiin liittyvillä matkoilla. Kyselyyn vastasi n. 6500 henkilöä 120 museokohteessa. Kuulun itsekin noihin vastaajiin, sain näet kyselylomakkeen täytettäväksi museokäynnillä Itä-Suomessa.

Tutkimustulokset julkaistiin vuoden lopulla. Odotin niitä mielenkiinnolla, ja ne olivatkin varsin yllätykselliset, siis täysin positiivisessa mielessä, aikana, jolloin museoiden toimintaa ajetaan alas hitaasti mutta varmasti. Tulosten mukaan kun "museot ovat yllättävän hyviä sijoituksia, sillä jokainen museokävijä kasvattaa aluetaloutta 32-49 eurolla". Kunta- ja aluetasolla museot tuottavat näin ollen enemmän rahaa kuin niistä on kustannuksia. Museot ovat yllättävän hyviä sijoituksia, vaikka ne eivät sijoituksia olekaan. Ja on hyvä muistaa, että meillä Suomessa on n. 300 ammatillisesti hoidettua museota, joissa vierailee vuosittain yli viisi miljoonaa kävijää. Sijoituksia kunnilla on täten melkoisesti ja kävijöitäkin sijoituskohteissa runsaasti.

Pankkiryhmittymät pitävät asiakkaansa ajan tasalla erilaisin sijoitusmarkkinakatsauksin, jotka sisältävät mm. sijoitusmarkkinanäkemyksiä, joukkolainojen suosituslistoja, talouslukukalentereita ja osakemarkkinakalentereita. Kotimaisten osakkeiden tunnusluvut sisältävät mm. kotimaisten yhtiöiden osakkeiden markkina-arvon, 12 kk:n kehityksen, osakekohtaisen tuloksen tai tulosennusteen, osakekurssin ja osakekohtaisen osinkoennusteen. Kiinnostavaa on seurata myös pankkiryhmittymien suositusta ostaa, myydä tai pitää ko. osakkeita. Voisivatkohan kunnat samalla tavoin viitoittaa museoiden tien merkitsemällä niiden kohdalle, milloin kannattaisi myydä vanhat, ostaa uusia tai pitää entiset mahdollisen voiton maksimoimiseksi. Vaasan yliopiston tutkimustulosten valossa kannattaisi ainakin pitää entiset museot osakesalkussa ja mahdollisesti hamuta jopa uusia tulokkaita salkkuun. Siinä sitä onkin kuntapäättäjille miettimistä kerrakseen. Parempia aikoja odotellessa ja tunnuslukuja sivusta seuratessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti