perjantai 7. heinäkuuta 2023

Solakat puuveistokset, sojottimet by Antero Salminen

 

Solakat puuveistokset, sojottimet.
Kuva Marjo Ahola.


Kesänäyttelymme "Antero Salminen (1939-2003) - Katoamispistettä etsimässä" jatkuu elokuun loppuun saakka (27.8.). Postuumisti ilmestynyt kirja "Pääjalkainen" on lainattavissa Äänekosken pääkirjastolta, palautin sen sinne alkuviikosta. Tällaisina sateisina päivinä onkin huikea mahdollisuus tutustua Salmisen ajatuksiin useamman vuosikymmenen ajalta. Mars siis kirjastolle ja / tai taidemuseon näyttelyyn!


Antero Salmisen solakat puuveistokset, sojottimet, ovat metkoja taideteoksia, leikkisiä ja älykkäitä. Osan niistä kuuluisi olla veden pinnalla kellumassa (kuvassa pöydällä oleva sarja). Osa on koottu pitkänomaisiksi, roikkuviksi mobileiksi. Ne ovat varhaista ympäristötaidetta, jota Salminen rohkeni kokeilla Savonlinnan kesäasuntonsa rantamaisemissa.


Ympäristötaide on kotoisin Yhdysvalloista 1960-70 -luvulta, rakennettuun kulttuuriympäristöön tai luonnonympäristöön tehtyä taidetta, joka assosioitui selkeimmin veistoksiin mutta saattoi toteutua myös tekona, tapahtumana ja performanssina.
Ensimmäinen suomalainen ympäristötaiteen näyttely "Siirrettävä Tuonela" Outi Heiskasen performansseineen järjestettiin vuonna 1983 Helsingin taidemuseossa Meilahdessa, jolloin näyttely oli osa Helsingin juhlaviikkoja. Vuodesta 2012 Helsingin taidemuseo HAM on toiminut Tennispalatsissa.
Äänekosken taidemuseo, Kuhnamontie 1, 44100 Äänekoski. Tiedustelut / info p. 0400 439 807.

Näyttelyt avoinna ke-pe 11-17 sekä la-su 11-15, näyttelymaksut 5/3/0 € tai vapaasti Museokortilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti