torstai 28. huhtikuuta 2022

Taiteen lukupiirissä modernistipariskunta Halle ja Tiva

Kylläpä on ollut mielenkiintoinen kirja taiteen lukupiirissä luettavana! Ja niin ajankohtainen, sillä modernistitaiteilijapariskunta, Greta Hällfors-Sipilä (Tiva) ja Sulho Sipilä (Halle) ovat jälleen esillä, tällä kertaa Helsingin taidemuseon, HAMin, näyttelyssä 14.8.2022 saakka. Josko tuota uskaltaisi kahden ja puolen vuoden koronatauon jälkeen lähteä viimenkin Helsinkiin, kun tarjolla olisi varmasti jotain unohtumatonta.

Greta Hällfors-Sipilä (1899-1974) oli 1920-30 -luvulla modernismin aallonharjalla elänyt luova ja rohkeaotteinen kuvataiteilija, joka jäi miehensä varjoon. Gretan kepeitä, hilpeitä teoksia merkittiin aikanaan virheellisesti puolison nimiin - mielestäni varsin merkillistä, sillä puolisoiden käsiala on ollut  silminnähden poikkeavaa niin sommittelun, tunnelman kuin värinkäytönkin suhteen. Lukupiirissä viimeistään on saanut huomata tuon eroavaisuuden, jossa Greta vetää kyllä pidemmän korren. Hänen teoksensa ovat aikanaan olleet jo jotain aivan uutta ja tuoretta, "ikkunat auki Eurooppaan -taidetta.

Olen iloinen, että valitsimme Soili Sinisalon kirjoittaman julkaisun Hallen ja Tivan tarina, joka julkaistiin Ateneumin taidemuseossa vuonna 2005 järjestetyn näyttelyn yhteydessä. Tätä tekstiä ei ajanhammas ole puraissut!


Taiteen lukupiiri kokoontuu vielä toukokuun ensimmäisellä viikolla to 5.5. klo 16, jolloin saamme kirjan päätökseen. Jään odottamaan ehdotuksia syksyn lukupiirin kirjaksi / kirjoiksi. Tehkäähän ehdotuksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti