perjantai 11. helmikuuta 2022

Helmiä helmikuulle

 Helmiä helmikuulle mutta myös maaliskuulle! 


Simo Hannulan tussityöluonnoksia Konginkankaan kirjan kuvitusta varten v. 1978.

Vuosi on vaihtunut ja helmikuukin alkaa pian olla puolivälissä! Kaikenmaailman vuodenvaihteen tilastot ovat olleet tässä etusijalla, joten nyt vasta pääsen päivittämään museon blogia. 

Mutta hei, voin aloittaa vuoden ensimmäisen blogitekstin runouden tehokeinoin, alkusoinnulla "helmiä helmikuulle", ja toden totta helmistä on kokoelmanäyttelyssä kyse tälläkin kertaa. Taidemuseo on näet saanut korona-aikana mielettömän määrän teoslahjoituksia (205 kpl!), joista halusin tuoda esille muutamia kymmeniä esimerkkejä. Lukumääräisesti suurin lahjoitus (111 kpl) tuli loppukesästä, kun taidegraafikko Pekka Hannula lahjoitti isänsä, taidegraafikko, professori Simo Hannulan laajasta jäämistöstä grafiikan vedoksia, piirustuksia, tussitöitä sekä Konginkankaan kirjan (1978) kuvitukseen liittyneitä luonnospiirustuksia.

Simo Hannulan teokset ovat sydäntäni erityisen lähellä. Jopa niin, että tammikuussa perustelin valtakunnalliselle tallennustyönjakoverkosto TAKOlle Äänekosken taidemuseon toivetta päästä pooli 7:n vaikuttajiin tallentamaan juurikin Simo Hannulan (1932-2016) tuotantoa. Hannula on ollut mielestäni aliarvostettu, vaikka hänet voidaan nähdä suomalaisen modernin grafiikan uranuurtajana. Hänen visionääriset 1960-luvun metalligrafiikan vedoksensa ovat ilmiömäisiä tulevaisuuskuvia ja niin tätä päivää, että melkein puistattaa, kun niitä katselee.

Hannulan teoslahjoituksen lisäksi teoksia on tullut testamenttilahjoituksina sekä erityisjälkisäädöksellä. Näistä lahjoituspompseista olen nostanut näyttelyyn esille kuvaamataidon opettaja Urpo Heinon (1912-2002) värikylläisiä maisemamaalauksia sekä kuvaamataidon opettajaksi erikoistuneen Saimi Kamppilan (1929-2017) herkkiä luontoakvarelleja. 

Urpo Heinon maisemamaalauksia.
Kuva Marjo Ahola.

Vas. Uno Soldanin maisemamaalaus, Urpo Heinon Kristuspää ja oik. Urho Lehtisen maisemamaalaus.
Kuva Marjo Ahola. 

Vas. Saimi Kamppilan Koskikara Salakkajoella, oik. Suopursuja.
Kuva Marjo Ahola. 

HELMIÄ III - kokoelmanäyttely on avoinna Äänekosken taidemuseolla (Kuhnamontie 1, Äänekoski) 27.3.2022 saakka ti-to ja su klo 12-16. Näyttely on pääsymaksullinen, vapaasti Museokortilla. Lämpimästi tervetuloa!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti