torstai 27. maaliskuuta 2014

Ihan vähän graffiteista ja geotaggauksesta

Wikipedia (jota ei pitäisi käyttää virallisena lähteenä) määrittelee graffitin kirjoitukseksi tai maalaukseksi, joita on tehty erilaisilla piirtimillä ikiajat. Tänä päivänä julkisen tilan haltuunottamiseksi käytetään yleisimmin tussia ja spraymaalia. Kooltaan graffiti voi olla usean neliömetrin kokoinen maalaus tai pieni kirjoitus vaikkapa wc:n seinässä, joilloin sitä kutsutaan tagiksi.

Usein graffiti tehdään luvatta, minkä vuoksi yleinen mielipide graffiteja kohtaan vaihtelee. Joku kannattaa ankaraa nollatoleranssia, jonkun mielestä graffitit ovat osa urbaania kulttuuria. Suomessa, kuten useimmissa maissa, graffitien ja tagien tekeminen ilman lupaa on laitonta.

Taidemuseon piha-alueen Pikku-Pässi on joutunut valitettavasti graffitivandalismin kohteeksi tämän talven aikana. En ole nollatoleranssin kannattaja, mutta on erittäin surullista katsoa, kuinka veturin pintaan on piirrelty ja kirjoiteltu hävyttömyyksiä, jotka eivät osoita edes minkäänlaista luovuutta tai inspiraatiota.

Neulegraffiti on perinteinen mutta kuitenkin uusi tapa piristää jokapäiväistä ympäristöä. Niissä yhdistyy hienosti ympäristön muotoileminen sekä käsillätekeminen ympäristöä vahingoittamatta. Neulegraffiti on julkiselle paikalle kiinnitetty neulottu koriste, johon on saatettu liittää jokin viesti, voimalause, tervehdys, kannanotto tai joskus jopa tekijänsä yhteystiedot. Toisaalta neulegraffiti voi olla myös toisen löydettäväksi tarkoitettu hyötyesine.

Neulegraffiteihin liittyy usein myös bloggaaminen: tehtyihin neuleisiin kiinnitetään linkki graffitintekijän blogiin, jossa on kuvia tekijän muista graffiteista sekä usein myös olennainen geotaggaus-toiminto, jonka avulla voi katsoa kartalta neuleen sijainnin. Äänekoskella ei vielä taida olla mitään bongattavaa, sillä ilmiö on Suomessa muutenkin nuori. Piha-alueen Pikku-Pässiä on sitä vastoin voinut jo pidempään bongata perinteisenä geokätkönä.

Niin ja tietty se tärkein, neulegraffitit taidemuseon ulko-oven porraskaiteissa. Toivottavasti ne pysyvät pitkään paikoillaan ilahduttamassa museoon tulijoita!

Riemunkirjavan neulegraffitin kiinnitystä taidemuseon ulkoportailla keväällä 2014.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti